Novinky
Páteční odpoledne v sezóně parního vlaku v depu znamená mnoho práce pro ty, kteří se starají o jednu z největších (ne-li největší) turistickou atrakci Osoblažska - výletní parní vlak na úzkorozchodné trati Osoblažka. Už v pátek začínají přípravy na víkendové jízdy a to se týká celého vlaku - lokomotivy, zásoby uhlí a vody, čištění vagónků, programu... ale i naskladňování gastro vozu - Pivního vagonu, aby bylo po cestě co pít a jíst. Pivní vagon a gastro na parním vlaku je naše starost a tak se připravujeme pokudmožno vždy včas. Při zásobování jsme si občas otevřeli dveře, pustili hudbu a sem tam někomu načepovali pivko, podali nějaké nealko... A jednou, při soukromém rautu, se začali venku objevovat zvědaví lidé, že by si něco dali. Měla jsem zrovna raut připravený z lokálních specialit na přání a vydala pár ochutnávek. Tak jsme si s lidmi popovídali, poseděli a zformovala se myšlenka pravidelného setkávání v pátek u dobrého jídla a pití v krásném originálním prostoru dobových vagónků.
Musím s radostí říct, že realita předčila mé představy. Po prvních pátečních akcích nás těší velký zájem i pozitivní odezva jak na jídlo, tak na místo. Možnost, setkat se přímo s obsluhou lokomotivy parního vlaku, prohlédnout mašinku a poslechnout si, co vše to obnáší, aby vlak vůbec vyjel, je výjimečná příležitost. Proto jsem se rozhodla zachovat tyto páteční akce do té doby, dokud budou lidé chtít a dokud počasí dovolí. Na každý týden budu připravovat osobně nové speciální menu, které bude mít základ v lokálních potravinách místních výrobců. Doplněné bude bio potravinami, (bio) zeleninou a ovocem a dokořeněné samozřejmě našimi originálními kořenícími směsmi.
Jak chutnají osoblažské produkty v režii držitele ocenění za "gastro Bylinné kulinářství" (Originální produkt Jeseníky) můžete vyzkoušet každý pátek v Třemešné, tam, kde parní vláčky odpočívají - v depu. Hlavními dodavateli jsou Statek Tichý - obiloviny, mouky; dále Kozí farma Arnultovice, Bio hovězí maso z Jindřichovské farmy An-gus (Regionální produkt Jeseníky), marmelády a zavařeniny - Sladké Osoblažsko, koření a byliny - Bylinkový ranč Majoránek (my), cukrovinky dodává Bezobalový obchod Jinak z Krnova, bio produkty Country life. Co se týče nápojového lístku, tak zde jsou taky zajímaví dodavatelé: Řemeslný pivovar Nachmelená opice, nealko zajišťuje sortiment Kofoly a Birell, káva je z krnovské pražírny Kafein, jsou zde i jiné varianty - ledová káva, pampelišková či spaldová káva, teplé kakao, karobový shake. Dodavatelem alkoholu je Likérka a destilerie Ullersdorf, taktéž držitel ocenění Originální produkt a posledním, který dorazí brzy mezi ostatní bude Šípkové víno z Jeseníku, regionální značka.
Pátky jsou specifické svým originálním Menu a mou osobní obsluhou. V sobotu pak Bistro #nakolejích vyráží se zbytkem soupravy do Osoblahy a zpět, kde zůstává stejný pivní a cofeebar, taktéž alkohol.. a mění se akorát nabídka jídla, které je taktéž z lokálních produktů, ale jen v jiné podobě :) Dle ohlasů ale chuť skvělá také. Vozíme i zmrzlinu zajímavých chutí, tak potěšíme i tímto směrem.
Těším se s Vámi na osobní shledání vždy v pátek, kdy bývám v Bistru osobně. :) Krásné dny z úzkých kolejí přeje Bára
Na jedné straně je málokdo, komu nevadí nadužívání chemických hnojiv, postřiků, urychlování růstu potravin, žluté lány řepky na polích a necitlivé velkochovy zvířat. Na druhé straně však stojí ohodnocení něčí práce, jiného přístupu, času a materiálu, který se do toho vkládá. Věčné dilema ceny vs. odpovědnosti a udržitelnosti, kdy obvykle vítězí cena, je pro mne smutná věc. Vidíme, že nás trápí velká sucha, málo deště, dovážíme potraviny a kupujeme si práci někoho jiného. Setkávám se téměř denně s názory, že lokální výrobci jsou "drazí", biopotraviny jsou "drahé", že koření či čaj je lepší tam a tam, že místní marmelády a sirupy nemohou být tak kvalitní jako od těch velkých firem... Za co chtějí lidé utrácet své peníze je jen jejich věc. Co se však týče životního prostředí, naší planety, přítomnosti a budoucnosti, se týká také vašich talířů - a to velmi.
Být Bio totiž není jen pro to, abychom byli IN a jiní, ale znamená to mimojiné:
- šetřím potravinami, nevyhazuji (zbytky, které se někdy objeví, spotřebují zvířata či kompost a vracejí se do země), omezuji spotřebu masa
- nespalujeme odpadky, nevypouštíme nepřečištěné vody (což je v dnešní době stále normální bohužel)
- používáme mycí prostředky a kosmetiku šetrnou k životnímu prostředí
- že na své zahrádce přemýšlím, jak udržet vodu (i dešťovou),
- nekosím trávníky jako blázen, nepleju plevel a nechávám květy kvést - hmyzu ubývá a to je asi větší problém než koronavirus
- nekupuju si nové oblečení, pokud to není opravdu nevyhnutelně nutné, ale recykluju, sekáčuju a vyměňuju
- podporuji lokální výrobce a prodejce, jak jen to jde, aby finance zůstaly v kraji a šly pracovitým podnikavým lidem (vč. farmářských trhů)
- pokud je to možné, nakupuji v biokvalitě - nepodporuji chemické ošetřování rostlin, potravin a podporuji lidskou práci, která je kolem nich vyvíjena
- pěstuji si vlastní potraviny, sbírám také ve volné přírodě
a spousta dalších drobností, které k tomu patří.
Přeju si, abych letos viděla více neposekaných trávníků, než jen toho našeho, více jezírek z dešťových vod, pítka pro ptáky, ovocné stromy v zahradách a lidi, kteří přemýšlejí nad tím, že ochrana životního prostředí spočívá na jejich talířích a v jejich domech. Hledejte, jak udělat věci jinak, abyste dosáhli změn. :)
Dostupnost některých potravin a surovin je (a byla) na Osoblažsku trochu klišé. O to víc mne zamrzelo, když zde přijíždějící turisté mluvili o návštěvě místních obchůdků jako o skanzenech z dob před r.89 a retro zážitcích. I mi osobně zde chyběla nabídka některých surovin a nechávala jsem si potraviny posílat, nebo jezdila na nákupy do Polska. To se nedávno změnilo, hranice jsou zavřené, nikdo neví, jak se to bude vyvíjet dále.
Jako výrobce potravin jsem obnovila kontakty a nechala si dovézt tedy suroviny především pro vlastní potřebu. Zjistila jsem však, že (díkybohu!) nejsem sama, kdo na Osoblažsku touží po kvalitních potravinách, bezobalových variantách, voňavém koření a bylinách na váhu, po celozrnné mouce, luštěninách většího výběru než je obvyklé a tak jsem zareagovala nabídkou. A ta byla vyslyšena.
Pro ty, kteří se ji ještě nedoslechli, tedy píšu pár informací:
- Momentálně přepracováváme část domu, která bude sloužit jako obchůdek. Ikdyž náš dům a zahrada je stále staveniště, stále pracujeme a fungujeme :)
- Už nyní je ale možné si u nás nakoupit nebo nechat připravit nákup k osobnímu převzetí normálně přes náš eshop. Budu Vás kontaktovat a domluvíme převzetí či rozvoz.
- U nákupu si povídáme, prohlížíme věci, doporučuju jak připravit, co vyzkoušet, voňáme, testujeme.. Udělejte si času, kolik potřebujete :)
- Specializujeme se na biopotraviny, bezobalové varianty nákupu (na váhu - luštěniny, obiloviny, mouka, rýže, pohanka), mouky (lokální výrobce), dovoz bioovoce a biozeleniny, koření, čaje a byliny, plody, semínka, med, cukr/sůl... Téměř všechen sortiment s výjimkou kompletních bylin a koření je na eshopu.
- Pokud spěcháte, vyklikejte si nákup na objednávku a nechtejte si ho připravit. Stačí jet z práce, dát vědět kdy si vyzvednete a bude to rychlé a skvělé.
- Co nemáme většinou umíme doobjednat. Pokud máte specifická přání, zkuste nám je říct.
Poděkování již všem nakupujícím, pozdrav a pěkné dny z Majoránku přeje Bára.
Ve spojení s chráněnou dílnou Chrpa Krnov jsme vytvořili originální čajový dárek, který obsahuje:
- všechny naše 4 luční čaje (Motýlí louka, Horská louka, Valštejnské louky, Louka Provence - Bylinkový ranč Majoránek)
- ručně malovaný skleněný hrneček 0,3L (Chrpa Krnov)
- gravírovaná lžička (Chrpa Krnov)
Vše zabaleno v dárkové tašce a nazdobeno, celková cena 559,- Brzy bude v nabídce eshopu. Vzhledem k tomu, že jsou lžičky a hrnečky zhotoveny na zakázku, máme pouze určitý počet kusů. Po domluvě je samozřejmě možno zhotovit i větší počet.
Letos jsme byli poprvé provozovatelé občerstvení v parním vlaku na úzkorozchodných kolejích "Osoblažky". Sezóna výletního parního vlaku byla zahájena 8. května a letní jízdy jsou za námi. Ještě nás čekají 2 výjezdy v listopadu u příležitosti Martinských hodů a Mikulášského parního vlaku.
Zavedli jsme několik změn, upravili sortiment, styl obsluhy a snažili se Vám zpříjemnit každou jízdu. Ne vždy se vše podařilo tak, jak jsme si přáli, občas došly sendviče, občas se vypilo všechno pivko a měli jsme málo... Ale i tak jsme si pracovní jízdy moc užili a těšíme se na velkolepý závěr v listopadu. Děkujeme všem, kteří jste se u nás zastavili, občerstvili, zasmáli se s námi či prohodili pár slov. Uvidíme se možná ještě letos nebo pak v příštím roce.
Moje blízká kolegyně už několik let pracuje jako bylinný a výživový specialista firmy Serafin. Naše přátelství vznikalo právě mezi zdravými produkty a bylinami. Ve svých začátcích jsem dodávala své zboží do jejího obchodu a nyní po letech, kdy se naše cesty rozdělily, jsem ji poprosila o to, aby vyzkoušela všechny mé čaje série "s příběhem" a dala mi na ně zpětnou vazbu co se týče chuti, zvolených kombinací i léčivých účinků. Vím, že dbá na kvalitu a preciznost, tak jsem byla zvědavá, jak dopadneme. Její recenzi si můžete přečíst níže.
_______________________
Čaje z bylinkového ranče Majoránek si každý musí zamilovat. Na našem trhu dnes již existuje spousta bylinných čajů, které nám pomáhají se starat nejen o naše chutě, ale i o naše zdraví. Bohužel, ale je mezi nimi i rozdílná kvalita. Můžete si neuváženě koupit čaje plné pesticidů, kterým pak v záměru pomoci svému tělu k zotavení si můžete spíše přivodit vyšší únavu, ale také si můžete vybrat kvalitu z čisté přírody např. z oblasti Osoblaha, které s láskou a krásnou energií připravuje paní Bára, čerstvá maminka, která se rozhodla vyměnit městský shon Ostravy za ticho, klid, vůni přírody, ale i za dřinu na svém ranči Majoránek, který s neskutečným nadšením zvelebuje k obrazu svému a svého přítele Standy.
Věřím v sílu bylin, vždyť mě v mém životě provázejí téměř na každém kroku už od mala, nyní mi velmi pomáhají v mé poradenské praxi. O to více se zaměřuji na výběr a jejich zdroj.
Velkou výhodou čajů z dílny ranče Majoránek je místní zdroj bylin, jejich ruční zpracování doplněné magickou energií Báry, která dokáže vystihnout tu pravou potřebu nás lidiček zatížených neustálou rychlostí, stresem bydlících v žáru velkoměst. V její nabídce najdete čajové směsi povzbuzující sílu a rozvahu, mezi které patří čaj Síla rozhodnutí, nebo Horská louka, podporující zdraví a čistící procesy v těle Jarní rosa, Růžová alej, Valštejnské louky, čajová směs dobrá při chřipce a nachlazení Dech života nebo velmi chutné čajové směsi jen tak na pohodu Louka Provence, Motýlí louka, Vánek z Orient.
Bylinné čaje z ranče Majoránek splňují všechna má přísná kritéria výběru surovin, chutí, zdravotních účinků a mohu je všem plně doporučit. Když už si čaje budete objednávat, doporučuji vyzkoušet i medové oříško-bylinné pochoutky, výborné do ranních kaší, na chleba nebo jen tak k zdravému mlsání. Pozor, aspoň dvě skleničky, protože velmi rychle mizí :-)
S láskou a úctou k takovým lidem, jakými jsou Bára a Standa a k produktům jimi vyrobených z bylinkového ranče Majoránek.
Barbora Harvišová, bylinný a výživový specialista firmy Serafin.
Blíží se nám nové stáčení medových pochoutek ve Včelí farmě Osoblažsko a objeví se tam limitovaná edice pekelně jedné dobré skleničky - Švestka v medu s pomeračovým květem a kakaovým bobem. Při té příležitosti si opět zasoutěžíme a to právě o skleničku z limitované edice :-) A jak ji získat? Poznejte bylinky, které jsem naaranžovala dnes do žárovky.
Jsou to lokální Osoblažské byliny, celkem je jich 9. Osm bylin je z naší zahrady a ta devátá, kterou chodím sbírat mimo zahradu, je tam pro oko znalců dobře schovaná (ale viditelná!) Malá nápověda k té "deváté" schované - čeleď: pupalkovité, květenství: hrozen (fialový). A to už zvládnete myslím :-)
Správné odpovědi pište do komentáře pod FB příspěvek, soutěž je aktivní do 9.9.2019 (půlnoc). Čím víc správných tipů, tím jste blíže výhře :-) Počet správných tipů 6 a výše budou zařazeny do losování. Kdo trefí všech 9 správně, dostane speciální pozornost ;) Výherce zveřejníme v komentářích pod příspěvkem.
Obrázek je vložen ve velkém rozlišení, lze stáhnout nebo nechat zobrazit jen obrázek. Hodně štěstí v tipování. :-)
Spojením medu ze Včelí farmy Osoblažsko, vybraných bylin, ovoce a ořechů vznikly originální medové pochoutky, ve kterých se propojili dva lokální výrobci Osoblažska. Včelí farma hospodaří se včelkami tradičním způsobem na dřevěných rámcích. Pro zpracování medu používá vynikající moderní linku, která je šetrná ve zpracování.
Dne 13.7.2019 jste zváni k nám na Majoránek na povídání o medu, jeho vlastnostech, zpracovávání a také o nových produktech. K ochutnávce budou nové medové pochoutky a některé klasické druhy medu - lipový, smíšený, květový (klasický), řepkový, pastovaný med.
Za Tým spolupráce se těší Bára Bartecká
Stránka 1 z 1 - 10 položek celkem